ΕΞΥΠΝΟ ΣΠΙΤΙ

  • Γιάννης Μπόζας, Εργοθεραπευτής   
  • Χρήστος Σπανογιάννης, Ειδικός συστημάτων αυτοματισμού

        Ο άνθρωπος έχει εκ φύσεως το ένστικτο της επιβίωσης, αλλά και προσπαθεί να ζήσει όσο καλύτερα γίνεται και κάτω από φυσιολογικές και θετικές συνθήκες.  Αυτό με τα χρόνια έγινε «ανάγκη» για να κάνει τη διαβίωση στο οικείο του περιβάλλον πιο εύκολη και πιο άνετη. Σε αυτό το κομμάτι, τον βοήθησε η τεχνολογία έτσι ώστε να μπορέσει να βελτιώσει τη ζωή του και να ζήσει όσο πιο ποιοτικά μπορεί. Η τεχνολογία τείνει τα τελευταία χρόνια να εξελίσσεται συνέχεια από τον άνθρωπο και να «διεισδύει» όλο και περισσότερο στη ζωή του και να εφαρμόζεται παντού.  Τα μέσα της τεχνολογίας από μηχανικά και ηλεκτρικά έχουν μετατραπεί τα περισσότερα σε ηλεκτρονικά, από οικιακές συσκευές μέχρι και εργαλεία που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να κάνουν μια συγκεκριμένη εργασία. Για παράδειγμα, μέσω της τεχνολογίας έχει βελτιωθεί ο τρόπος επικοινωνίας (tablets, skype, βιντεοκλήσεις και μηνύματα από εφαρμογές μέσω των κινητών, i-pads και άλλα), έχουν αυξηθεί οι τρόποι να ψυχαγωγηθεί κάποιος, έχουν αυξηθεί τα μέσα για να κάνουν πιο αποδοτική και ποιοτική την εργασία των ατόμων. Η τεχνολογία όπως γίνεται αντιληπτό έχει μπει για τα καλά στη ζωή του ανθρώπου και έχει στόχο να διευκολύνει τη ζωή του. Τα τελευταία χρόνια, όμως, έχουν αρχίσει όλοι και γίνονται ενήμεροι για τον όρο “αυτοματισμός” που είναι μια ακόμα εξέλιξη της τεχνολογίας και σκοπό έχει να διευκολύνει ακόμα περισσότερο τη ζωή των ανθρώπων και να την κάνει πιο άνετη.

Ο αυτοματισμός (ή αυτοματοποίηση) αφορά δύο έννοιες μη σχετιζόμενες μεταξύ τους. Αρχικά, σημαίνει την τυποποίηση μίας διαδικασίας μέσω της εύρεσης καλώς ορισμένων βημάτων τα οποία πρέπει να ακολουθηθούν για να παραχθεί κάποιο επιθυμητό αποτέλεσμα. Έτσι ο αυτοματισμός δεν είναι τίποτα άλλο παρά η εύρεση ενός αλγορίθμου για την επίλυση ενός προβλήματος, ή η κατασκευή ενός αυτόνομου μηχανισμού που εκτελεί αυτόν τον αλγόριθμο για κάποια είσοδο χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

Το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του ο άνθρωπος τον περνάει στο σπίτι του, εκεί χαλαρώνει και ξεκουράζεται. Η τεχνολογία όπως αναφέραμε έχει κάνει τη διαβίωση στο σπίτι πιο εύκολη και άνετη. Το επόμενο στάδιο σε αυτό είναι το «Έξυπνο Σπίτι», το οποίο μέσω των αυτοματισμών που προσφέρει, μπορεί να διευκολύνει περαιτέρω τη ζωή του ανθρώπου.

Μπορούμε μέσω της ηλεκτρικής εγκατάστασης μέσω ενός αυτοματοποιημένου συστήματος να ελέγξουμε και να αυτοματοποιήσουμε  τοπικά, είτε με SMS (μήνυμα από κινητό) :

  • το φωτισμό,

  • την θέρμανση,

  • τον κλιματισμό,

  • τις ηλεκτρικές συσκευές,

  • τα ηλεκτρικά ρολά,

  • το πότισμα του κήπου και οτιδήποτε άλλο θελήσει να αυτοματοποιήσει ο χρήστης.

Αυτό το γεγονός αποτελεί και μια πρακτική λύση για τα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ). Αυτό το σύστημα και οι δυνατότητες που προσφέρει μπορούν να βοηθήσουν το άτομο να γίνει πιο λειτουργικό, αυτόνομο και ανεξάρτητο στη διαβίωση στο σπίτι του.  Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το άτομο να αναπτύξει την αυτοπεποίθηση του, να προαχθεί η υγεία του και να γίνει πιο ποιοτική η ζωή του.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.