Γάντια enabletlk

της Μαριάννας Τσιακούλια, Εργοθεραπεύτριας

Πρόκειται για γάντια που μετατρέπουν τη νοηματική γλώσσα σε ήχο. Δεν υπάρχει εμπορικό όνομα ακόμη, ωστόσο, είναι γνωστά ως «Enable Talk Gloves».

Τα Enable Talk Gloves δεν είναι ακόμα διαθέσιμα στην αγορά, καθώς χρήζουν περαιτέρω ανάπτυξης. Οι κατασκευαστές τους θεωρούν ότι η προβλεπόμενη αρχική λιανική τιμή του ενός γαντιού είναι 250$ και 400$ για το ζευγάρι, αν υπάρχει ελάχιστος ανταγωνισμός στην αγορά.

Σχεδιάσθηκαν από  την «Quad Squad», μια ομάδα Ουκρανών φοιτητών, για το διαγωνισμό «Imagine Cup 2012 της Microsoft» (http://enabletalk.com )

Το κάθε γάντι διαθέτει:

* 15 αισθητήρες κατά μήκος των δαχτύλων, του αντίχειρα και της παλάμης, όπου μετριέται ο βαθμός κάμψης

* Ένα γυροσκόπιο και ένα επιταχυνσιόμετρο που καθορίζουν τη θέση του γαντιού στο χώρο.

* Έναν μικροελεγκτή όπου υποβάλλονται σε επεξεργασία τα δεδομένα των αισθητήρων.

* Μια μονάδα Bluetooth που μέσω αυτής αποστέλλονται σε μία κινητή συσκευή, η οποία μετατρέπει τις θέσεις του χεριού και των δαχτύλων σε κείμενο.

* Και κάποια ηλιακά κύτταρα για να αυξηθεί η διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Λειτουργία:

* Οι αισθητήρες, το γυροσκόπιο και το επιταχυνσιόμετρο αποκρυπτογραφούν τις κινήσεις του χεριού.

* Τα δεδομένα από τους αισθητήρες σχετίζονται με έναν μικροελεγκτή.

* Η εφαρμογή του Enable Talk στο smartphone συνδέεται ασύρματα με Bluetooth και μεταφράζει τα δεδομένα.

* Χρησιμοποιώντας το Microsoft Speech API και το Bing API, τα δεδομένα μετατρέπονται σε ένα λεκτικό ισοδύναμο της χειρονομίας σε μορφή κειμένου και στη συνέχεια σε ομιλία σε πραγματικό χρόνο.

Για τη λειτουργία τους χρησιμοποιείται επί το πλείστον τεχνολογία Microsoft. Το λογισμικό αναπτύχθηκε σύμφωνα με τα Windows Phone 7, ωστόσο λειτουργεί με την παλαιότερη πλατφόρμα, δηλαδή τα Windows Mobile. Το γάντι μπορεί να συνδεθεί σε οποιοδήποτε υπολογιστή λογισμικού Windows για συγχρονισμό δεδομένων και για φόρτιση της μπαταρίας. Στο μέλλον, το γάντι θα υποστηριχθεί σε Android και Apple iOS. Λειτουργούν με μπαταρία λιθίου η οποία φορτίζει μέσω USB, αλλά το μικρό ηλιακό πάνελ μπορεί να επεκτείνει τη διάρκειά της.

Η χρήση είναι εύκολη και μπορούν να χρησιμοποιηθούν οπουδήποτε αρκεί να είναι σε μικρή απόσταση από το Smartphone με το οποίο θα συνδέεται με τη χρήση τεχνολογίας Bluetooth. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνία και για τηλεφωνικές κλήσεις.

Επιπλέον, προσαρμόζονται σε οποιαδήποτε μορφή της νοηματικής γλώσσας καθώς υπάρχει στο σύστημα μια «βιβλιοθήκη» νοημάτων που περιέχει την κωδικοποιημένη χειρονομία και τη μετάφρασή της σε κείμενο και οι  χρήστες μπορούν να διδάξουν στο σύστημα νέες κινήσεις και να τροποποιήσουν αυτές που υπάρχουν ήδη στο σύστημα.

Αρχικά, κατασκευάστηκαν για κωφούς ή για άτομα με σημαντική απώλεια ακοής, κάθε ηλικίας που γνωρίζουν τη χρήση νοηματικής γλώσσας. Ωστόσο, είναι χρήσιμα και για τις διαγνωστικές κατηγορίες: αυτισμός (χωρίς λεκτική επικοινωνία), κρανιοεγκεφαλική κάκωση, εγκεφαλική παράλυση, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο όπου μπορεί να υπάρχει κάποιου είδους αφασία.

Αναμένεται να είναι διαθέσιμα στην αγορά όταν αναπτυχθεί η βιβλιοθήκη νοημάτων και βελτιωθούν οι αλγόριθμοι για αύξηση της ακρίβειας από 90% σε 99% και η ταχύτητα επεξεργασίας.