Υποστηρικτική Τεχνολογία

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (Π.Ο.Υ.) : «Υποστηρικτικές Συσκευές και Τεχνολογίες είναι εκείνες που έχουν ως κύριο σκοπό να διατηρήσουν ή να βελτιώσουν τη λειτουργικότητα και την ανεξαρτησία, να διευκολύνουν τη συμμετοχή και να ενισχύσουν την ευεξία. Μπορούν επίσης να αποτρέψουν τη δυσλειτουργία και δευτερογενή προβλήματα υγείας».
Σε μια προσπάθεια να καταγραφούν και να ομαδοποιηθούν τα προϊόντα της υποστηρικτικής τεχνολογίας στο ISO 9999:2016 αναφέρονται 945 τίτλοι!!!
H χρήση των υποστηρικτικών τεχνολογιών έχει ως στόχο, όπως πολύ χαρακτηριστικά αναφέρεται από τον Π.Ο.Υ. να “ανοίξουν οι πόρτες” στα άτομα με αναπηρίες για εκπαίδευση, εργασία, καταπολέμηση της φτώχειας, κοινωνικοποίηση και να τους δοθεί η δυνατότητα να ζουν με αξιοπρέπεια.
Υπολογίζεται ότι πάνω από ένα δισεκατομμύριο άτομα θα μπορούσαν να ωφεληθούν από προϊόντα και υπηρεσίες υποστηρικτικής τεχνολογίας, αριθμός που αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2050.
Η ομάδα των ειδικών που ασχολείται με υποστηρικτικές τεχνολογίες – ομάδα υποστηρικτικής τεχνολογίας – αποτελείται από μια σειρά ειδικοτήτων, εξειδικευμένους στον τομέα της αποκατάστασης μέσω προηγμένων τεχνολογιών.
Η σωστή αξιολόγηση προκειμένου να διερευνηθεί η καταλληλότερη τεχνολογία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάποιο άτομο, είναι πολύ σημαντική και ακριβώς αυτό δικαιολογεί και την ανάγκη ύπαρξης ειδικών τμημάτων υποστηρικτικών τεχνολογιών με εξειδικευμένη διεπιστημονική ομάδα. Παρόλα αυτά στην Ελλάδα οι μονάδες αυτές είναι ακόμη λίγες μέσα σε κάποια κέντρα αποκατάστασης ή σε θεραπευτικούς χώρους, υπάρχουν βέβαια και αρκετοί επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε κατ’ οίκον θεραπείες.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Όλες οι ηλικίες. Ανάλογα με το εκάστοτε πρόβλημα η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και από νήπια ή μηνών με απλές συσκευές ήχου και εικόνας για παιχνίδι ή για εισαγωγή στην επαυξητική και εναλλακτική επικοινωνία

•έχει χρησιμοποιηθεί ξανά
•έχει εγγύηση και τεχνική υποστήριξη
•μπορείς να το δοκιμάσεις πριν το αγοράσεις
•διαθέτει σαφείς πληροφορίες και είναι φιλικό προς τον χρήστη
•ύπαρξη ρυθμίσεων παραμέτρων
•συμβατότητα με ειδικά περιφερικά
•είναι ανάλογο της ηλικίας και του μαθησιακού επιπέδου του ατόμου
•είναι στη γλώσσα του ασθενή και φυσικά
•το κόστος

Σε μια προσπάθεια να γίνει κατανοητό ποια είναι ακριβώς τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που θεωρούνται ως υποστηρικτική τεχνολογία, έγινε μια ομαδοποίηση αυτών ανάλογα με το αν η χρήση τους μπορεί να δώσει λύση στο εκάστοτε πρόβλημα, ή να βελτιώσει κάποια λειτουργία ή ακόμα και να χρησιμοποιηθεί για ψυχαγωγία! Σας προτείνουμε λύσεις και εφαρμογές που έχουν δοκιμαστεί και λειτουργούν για την Ελληνική γλώσσα! Επιπρόσθετα, η ομάδα μας μπορεί να απαντήσει σε οποιαδήποτε απορία σας, αν μας στείλετε απλά ένα μήνυμα.

“Είχα να δω τη κόρη μου να χαμογελάει περίπου 12 χρόνια… από το ατύχημα! Ευχαριστώ”

“Ο γιος μας μόλις απέκτησε πρόσβαση στην τηλεόραση άλλαζε συνέχεια τα κανάλια “για να την σπάσει στον μπαμπά” όπως μας είπε. Ήταν η πρώτη φορά που έκανε κάτι μόνος του!”

“Ευχαριστώ πολύ που μου δώσατε την ευκαιρία να επικοινωνήσω ξανά με τους δικούς μου”

“Τώρα χαίρομαι τις βόλτες στην παραλία με τους δικούς μου ρυθμούς και δίπλα στους δικούς μου ανθρώπους, έτσι ώστε να μπορώ να τους βλέπω και να νιώθω ότι κάνουμε κάτι μαζί και δεν είμαι βάρος”